Етнографічні узори Олени Пчілки

розміщено в: Publications, Публікації | 0

Досить часто з приємністю буваю в садибі-музеї Лесі Українки в Колодяжному, але ця поїздка була особливою…
До Міжнародного дня музеїв і Міжнародного дня вишиванки працівники музею підготували відкриття виставки «Етнографічні узори Олени Пчілки». На цьому заході були присутні корифеї музейної справи : головний зберігач фондів Волинського краєзнавчого музею п. Наталія Пушкар та колишній директор садиби-музею Лесі Українки Заслужений працівник культури України п. Віра Комзюк. 
У своєму виступі на відкритті виставки вони розповіли, яким непростим був шлях до першого повного видання Альбому узорів Олени Пчілки у 2010 році, упорядниками якого вони є. Таким чином їм вдалося здійснити її мрію та залишити в пам»яті поколінь етнографічну працю Великої Українки та неоціненні скарби народної вишивки.
Ця велика справа має своє продовження .До неї долучилися наші сучасниці, активні українки п Людмила Завада (Волинський музей) та п. Оксана Скорич (Луцьке підприємство «Едельвіка»,яке виготовляє якісні тканини, створює дизайн сучасного національного одягу і виготовляє його). Вони привезли колекцію сучасного національного одягу за узорами Олени Пчілки, які разом з виставленими сторінками із Альбому і формують цю чудову виставку. 
Вражає поєднання традиційного і сучасного! Подумалось, що сама Олена Пчілка була б щиро вдячна їм усім . Реальним втіленням в життя стала її клопітка етнографічна праця через 100 років.
…В цей час в садибі Косачів відчувалась присутність її господині –Олени Пчілки, через призму часу :у її роботах, у квітуванні саду, у щебеті птахів, у весняному розмаї …Вона теж це бачила ,бо досі квітує косачівський бузок, радує око сад і став…Дякую Долі за ці відчуття.

Галина Голубович (Голова Благодійного фонду Івана Омелянюка «Майбутня Волинь-Україна», м .Ковель)

Залишити відповідь