Живильна сила народного календаря

розміщено в: Діяльність фонду | 0

З дня заснування, наш благодійний фонд підтримує школу гармонійного розвитку, що діє в Ковелі при громадській організації «Союз українок» – осередок  просвітництва, духовності та культури. Саме тут формується громадянська свідомість, закладаються паростки здорової нації, виховується молодь, що шанує духовні та культурні цінності свого народу.

свято Андр_я 011

До пам’яток духовної культури належить і народний календар, в якому якнайповніше зберігаються духовні основи національної культури, через який тримається зв’язок поколінь нашого народу. Саме тому важливе значення надається вихованню молоді та збереженню традицій .

13 грудня в приміщенні Ковельського міського культурно-просвітницького центру було гамірно та барвисто. На українські вечорниці до  свята Андрія завітали батьки, дідусі та бабусі, союзянки  – запрошені  викладачами та учнями Школи. Обов’язковим  було дотриматися дрес-коду і прийти в  українському національному  одязі. Програма заходу була наповнена українськими давніми традиціями: іграми, частуваннями, ворожіннями та піснями.  Не обійшлося і без випеченого обрядового печива – калити.  І тут чи не найбільша забава, адже хлопці мають під’їжджаючи на коцюбі  відкусити шматок калити. І тут таки не всім козакам ставало спритності.  Дівчата  ж ворожили на заміжжя: випекли балабушки, а до зали   впустили зголоднілий пса, який повинен був вибрати одну із запропонованих смаколиків. Котрої вхопить першу, та перша й піде під вінець.  Наш песик понюхав, та й пішов собі! Не час до шлюбу нашим  вихованкам!

До підготовки заходу  долучилися батьки та союзянки, які приготували відповідні для вечорниць страви:різноманітні вареники, пиріжки, печиво та голубці. Учасниками дійства були усі присутні в залі. З словом про Апостола Андрія Первозванного, на честь якого назване свято, виступив протоієрей о. Василь – батько двох учнів нашої Школи. Про народні традиції розповідали присутні в залі люди старшого віку. Збагачені новими знаннями про вірування і побут українського народу та з добрим настроєм присутні діти і дорослі  повніше пізнали життя наших предків. Важливо, щоб наш народний календар жив!

 

Залишити відповідь