Понад 260 українських артистів і гуртів вимагають квоти — п’ята колона у Верховній Раді проти

розміщено в: Новини, Публікації | 0

radio

 

 

 

 

 

 

 

 

Сергій Оснач ГО “Відсіч”

Українські музиканти та громадськість вже давно вимагають запровадження квоти для української пісні на радіо. Понад 260 артистів і гуртів підписали відповідне звернення. Робоча група за участі музикантів і громадськості доопрацювала законопроект про квоти, але лобісти радіоіндустрії у Верховній Раді витягли з рукава альтернативний законопроект, який не враховує вимог громадськості. Мета — заблокувати запровадження квоти.

Вже понад 260 українських артистів та музичних гуртів підписали звернення з вимогою якнайскоріше ухвалити законопроект 3822, який передбачає збільшення частки пісень українською мовою в радіоефірі шляхом запровадження квоти. У зверненні артисти висловлюють занепокоєння становищем української пісні на радіо. За даними громадських моніторингів частка пісень українською мовою серед усіх пісень на потужних FM-станціях становить менше 5%, натомість російською — близько 40%. Музична спільнота обурена спробами п’ятої колони знівелювати законопроект 3822, який мав би покращити становище української пісні. Зокрема, культурні діячі категорично проти необґрунтованого зменшення розміру квоти та надання преференцій певним радіостанціям. «Квота для пісень українською мовою має бути однаковою для всіх – це зробить закон ефективним та стимулюватиме в Україні розвиток усіх жанрів музики», – наголошено у зверненні.

У Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики над законопроектом працювала робоча група, куди увійшли представники музичної спільноти та громадськості. Опонували їм у групі представники радіоіндустрії, насамперед представники радіогрупи «Тавр медіа», до якої входить «Русское радио». Музиканти та громадські активісти погодилися на компроміс щодо зменшення розміру квоти до 35% (пропонувалося 37,5%) та щодо її поступового впровадження впродовж двох років. Але наполягли на тому, щоб квоти мусили дотримуватися всі радіостанції без винятків і щоб пісні українською мовою лунали на радіо рівномірно впродовж доби, а не тільки вночі, як тепер. Представники радіоіндустрії озвучували «аргументи» щодо буцімто низької якості українських пісень, їхньої недостатньої кількості та щодо неможливості дотримуватися квоти в кожну чверть або третину доби. Побачивши, що ці «аргументи» не працюють, вони вчинили демарш і відмовилися працювати в робочій групі. А профільний комітет одностайно схвалив законопроект, напрацьований громадськістю і музикантами, і спрямував його до Верховної Ради.

Але сьогодні, 25 травня, група народних депутатів внесла до Верховної Ради альтернативнийзаконопроект 3822-1, в якому враховано практично всі вимоги радіоіндустрії. Зокрема, законопроект 3822-1 передбачає суттєве зменшення квоти для певних радіостанцій. Це повністю суперечить вимогам музичної спільноти, викладеним у зверненні, а також вимогам громадськості. Очевидно, внесення альтернативного законопроекту має на меті заблокувати ухвалення будь-якого закону. Якщо ж ухвалять 3822-1, то української пісні в ефірі не побільшає — усе залишиться, як є. Серед авторів 3822-1 є депутати, яких навряд чи можна назвати палкими симпатиками української мови або які пов’язані з медіа, й тому їх не важко запідозрити у лобіюванні інтересів медіаіндустрії— це Олена Кондратюк (дружина медіамагната Богуцького), Владислав Севрюков та Григорій Шверк (колишні члени Нацради), Ольга Червакова, Олександр Абдуллін (колишній член СДПУ(о) та соратник Бакая) та Борислав Береза. Але є й прізвища депутатів, які здивували — Ірина Геращенко, Ігор Крулько (один з авторів первинного законопроекту), Андрій Лозовий. Цікаво, що Кондратюк, Абдуллін і Червакова є членами профільного комітету, які до того на засіданні комітету схвалили законопроект, доопрацьований громадськістю. Очевидно, після того у справу втрутилися якісь «вищі сили».

Далі подаємо звернення українських артистів на підтримку квот з підписами, які зібрали волонтери «Музбату»:

ЗВЕРНЕННЯ УКРАЇНСЬКИХ АРТИСТІВ НА ПІДТРИМКУ ЗАПРОВАДЖЕННЯ КВОТИ З МЕТОЮ ЗБІЛЬШЕННЯ ЧАСТКИ ПІСЕНЬ УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ В РАДІОЕФІРІ

Ми, українськи артисти, представники української культурної спільноти, глибоко занепокоєні становищем української пісні в українському ефірі та обурені спробами знівелювати законодавчі ініціативи, які мали б це становище виправити.

Україна третій рік протистоїть російській військовій агресії. Третій рік найкращі сини України гинуть зі зброєю в руках, боронячи рідну землю від навали «русского міра». Вони захищають не просто територію, а право українців залишатися окремим народом зі своєю мовою, історією, культурою, піснею. Але становище в українському інформаційно-культурному просторі таке, неначе Україна давно капітулювала й перебуває під окупацією. Зокрема, за даними громадських моніторингів, частка пісень українською мовою в українському радіоефірі – менше 5%, тимчасом як частка пісень російською мовою –увосьмеро більша. Український слухач позбавлений можливості слухати українські (україномовні) пісні, а україномовні автори та виконавці – донести свою творчість до слухача. Це є очевидною дискримінацією україномовних громадян (за даними перепису, українську мову вважають рідною 68% громадян України). Така ситуація в ефірі згубно впливає на розвиток української культури та неабияк сприяє подальшому російщенню України. Це становить пряму загрозу національній безпеці, надто в умовах російської агресії.

Нині у Верховній Раді зареєстровано проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах) №3822 від 27.01.2016 народних депутатів О. Медуниці, І. Артюшенка, І. Крулька та О. Ляшка, який також називають «законом Кириленка». Згідно з цим законопроектом, частка пісень українською мовою в радіоефірі має становити щонайменше 37,5% від загального обсягу пісень. Ухвалення такого законопроекту є вкрай необхідним та цілком відповідає європейській практиці. Наприклад, квота для пісень державною мовою є в Польщі (33%), Франції (35%), Португалії (25-60%) тощо.

Однак, в Україні спроба запровадити квоту для пісень українською мовою на радіо наразилася на шалений опір з боку представників радіоіндустрії, продюсерів, привілейованих зірок естради та медійного лобі у Верховній Раді. Попри перемогу Майдану, українські радіочастоти залишилися під контролем тих самих українофобів, які вперто не бажають помічати україномовної музики та запитів слухача на неї. Радіомагнати пропонують україномовним музикантам «чесно конкурувати» з російськомовними, свавільно проголосивши ледь не всю україномовну музику неякісною або «неформатом» і відмовляючись брати її в ротацію. Вони твердять, що немає стільки якісних пісень українською мовою, щоб заповнити 37,5% ефіру. Щоб спровокувати істерію щодо квот, вони постійно перебріхують розмір квоти, називаючи вдвічі більшу цифру — 75%. Але в Україні існують локальні радіохвилі, які заповнюють ефір українськими піснями на 100%, і ці пісні точно є не менш якісними, ніж та російська й російськомовна попса й блатняк, які заполонили потужні українські FM-хвилі. Нарікання ж узурпаторів радіоефіру на порушення свободи слова в разі запровадження квот узагалі є смішним.

Ми вимагаємо припинити будь-які спекуляції щодо законопроекту 3822. Український слухач має право чути пісні українською мовою, а україномовні автори та виконавці мають право бути почутими. Держава має забезпечити це право, запровадивши належну квоту для україномовної музики на радіо. Законопроект 3822 має бути якнайскоріше ухвалений. Для цього незначні вади законопроекту потрібно виправити в стислий термін. Зокрема, потрібно чітко прописати процедуру покарання за недотримання квоти, а також передбачити зміни до інших законів, щоб усунути суперечності. Але ні в якому разі виправлення не мають призвести до необґрунтованого зменшення розміру квоти чи запровадження преференцій для певних радіостанцій. Квота для пісень українською мовою має бути однаковою для всіх – це зробить закон ефективним та стимулюватиме в Україні розвиток усіх жанрів музики. Вимагаємо квоти! Досить потурати тим, хто душить українську пісню в Україні!

ЗВЕРНЕННЯ ПІДПИСАЛИ ДІЯЧІ КУЛЬТУРИ ТА ГУРТИ:
1 Альберт Салтиков
2 Анатолій Гаращенко
3 Анатолій Говорадло
4 Анатолій Зінчук
5 Анатолій Карпенко
6 Анатолій Матвійчук
7 Андріана
8 Андрій Бондаренко
9 Анжеліка Рудницька
10 АООН
11 Арта
12 Барахта
13 БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ
14 Біла Вежа
15 БІЛЛІ МІЛЛІҐАН БЕНД
16 Блюденс
17 Борис Севастьянов
18 Брати Станіслава
19 Ван Гог
20 Василь Ткач
21 Ватра
22 ВЕРЕМІЙ
23 ВІА “ЦЕЛЮЛІТ”
24 Віктор Кавун
25 Віктор Максименко
26 Віктор Мельник
27 Віктор Павлік
28 Віктор Перебенесюк
29 вокальна формація “Піккардійська Терція”
30 Володимир Пироженко
31 Гайдамаки (Андрій Слєпцов)
32 Гайдамаки (Дмитро Кушнір)
33 Гайдамаки (Максим Бойко)
34 Гайдамаки (Роман Дубинос)
35 Гайдамаки (Сашко Ярмола)
36 Глава 94
37 Горова Леся
38 Граф
39 Гуль Тарас
40 ГуляйГород (Анастасія Філатова)
41 ГуляйГород (Ірина Барамба)
42 ГуляйГород (Олександр Вовк)
43 ГуляйГород (Олена Дідик)
44 ГуляйГород (Северин Данилейко)
45 ГуляйГород (Сергій Постольников)
46 Гурт Награш band
47 гурт “Дайте Спокій”
48 гурт “Козацькі забави” (Андрій Верес)
49 Гурт “Козацькі забави” (Валерій Павловський)
50 гурт “Мертвий Півень”
51 гурт “Шепіт Нагваля”
52 Гурт “Широкий Лан”
53 Гурт “Cruel Truth”
54 гурт 3oNa (Натріум тріо)
55 Гурт Вертеп
56 Гурт Вінки
57 Гурт ВорсТ
58 гурт Друже Музико
59 гурт Кайдани
60 гурт Хочу ЩЕ!
61 Гурт Above the Stars
62 гурт Zombie
63 Гурт”VRODA ”
64 ДахаБраха
65 Декаданс
66 Джек О’Лентерн
67 Діамант
68 Діана Овсяникова солістка джазового квінтету “Lush Life”
69 Дмитро Оленич
70 Дмитро Хома
71 Дмитро Яремчук
72 ДримбаДаДзига
73 Друже Музико
74 Едуард Драч
75 Ейра
76 Етно-гурт “Ойкумена”
77 Ефект Пам’яті
78 Жадан і собаки
79 Жанна Боднарук
80 Живосил Лютий
81 ЗАЛІСКО
82 Заслужений артист України Євген Романенко
83 ЗаслужЗасл. арт. України Світлана Мирвода
84 Зеник (Медюх Зиновій)
85 Іван Ткаленко
86 Ігор Стрілець
87 Ігор Юрковський
88 Інна Шешурак
89 ІНШІ
90 Ірина Балабай
91 Ірина Барамба
92 Камерний оркестр Continuo
93 Каріна Кондрашевська
94 Катя Бойко
95 Кирило Булкін
96 КОРАЛЛІ
97 Луйку
98 Мар’яна Садовська
99 Мар’яна Крамар
100 Марі Шаталіна
101 МЕД ХЕДС
102 Микола Сікора
103 Місько Барбара
104 Моб. концертна волонт.група “Вольниця”
105 Музична крамниця
106 Назарій Яремчук
107 Наталія Шелепницька
108 Оксана Лісовська
109 Оксана Пекун
110 Оксана Сливка
111 Оксана Стебельска
112 Олег Івончик
113 Олег Щербак
114 Олександр Божик
115 Олександр Зирін
116 Олександр Ігнатуша
117 Олександр Недобор
118 Олександр Недобор
119 Олександр Семчук
120 Олена Романенко
121 Ольга Акулова
122 Ольга Козенко
123 Опіум
124 Оркестр Бобовата (Богдан Ославський)
125 Оркестр Національного театру ім.Заньковецької
126 ОРКЕСТР ЯНКИ КОЗИР
127 Остап Гавриш
128 Очеретяний кіт (Микола Доляк)
129 Очеретяний кіт (Роман Кріль)
130 Павло Зібров
131 Павло Мрежук
132 Павло Табаков
133 Пан Пупец
134 Периферія
135 Петро Радейко
136 Практичні Почуття
137 ПРОскурня
138 Рожак Христина
139 Рок-група Аптека
140 рок-гурт “СонЦе”
141 Ростислав Домішевський
142 Руслана Лоцман
143 С.І.Р.К.О
144 Санна
145 Сергій Бойко
146 Сергій Зосімов
147 Сергій Івончик
148 Сергій Файфура
149 Сергій Шишкін
150 Сонце в кишені
151 Софія Федина
152 СУПЕР-8
153 Тарас Гаврик
154 Тарас Житинский
155 Тарас Курчик
156 Тарас Яницький
157 ТаРута (Євген Романенко)
158 ТаРута (Олександр Атамась)
159 ТаРута (Олена Романенко)
160 ТаРута (Ростислав Мамадлоіков)
161 ТаРута, сопілкарка (Ярина Товкайло)
162 Теді Ведмеді
163 ТЕЛЬНЮК: Сестри (Галя Тельнюк)
164 ТЕЛЬНЮК: Сестри (Леся Тельнюк)
165 ТЕЛЬНЮК: Сестри (Назар Стригун)
166 ТЕЛЬНЮК: Сестри (Олег Репецький)
167 ТІНЬ СОНЦЯ
168 Тоня Матвієнко
169 Трикстер
170 Тріо “козачка”
171 У окна
172 Українські Барви (В’ячеслав Філонов)
173 Українські Барви (Михайло Кашук)
174 Українські Барви (Оксана Стебельська)
175 Українські Барви (Роман Кука)
176 Фемій Мустафаєв
177 фестиваль “Червона рута”
178 Фіолет
179 ФлайzZzа
180 ФЛІТ
181 Фолькнери
182 Фома і гурт Мандри
183 Хас
184 Хочу ЩЕ!
185 Циферблат
186 ЧоБіт Оркестра
187 Шараварабенд
188 Шепіт Нагваля
189 Шпилясті кобзарі (Аліна Сахненко)
190 Шпилясті кобзарі (Володимир Вікарчук)
191 Шумоторіка (shumotorika)
192 Юрій Бірковий
193 Юрій Гнатковский
194 Юрій Гречко
195 Юрій Старчевод
196 Ярослав Борута
197 Ярослав Бурлачук
198 ALEF
199 Alex Tyssiak
200 ARTTERRA
201 BAndurbaND(Бандурбенд)
202 BARVY Project
203 BIG BOSS
204 BOG DA NOVA MUZYKA
205 Cai Caslavinieri
206 Chardash
207 CJ Mars
208 Dогори!
209 DAT
210 Fadivi music
211 INHALE
212 Jeis Samarra Project
213 Joryj Kłoc (Жогло Іван)
214 Joryj Kłoc (Юрко Зелений)
215 Joryj Kłoc (Ярослав Себало)
216 Kate Orange
217 Kozak Sуstem (Ірена Шпиндра)
218 Kozak Sуstem (Людмила Хоменко)
219 Kozak System (Володимир Шерстюк)
220 Kraamola
221 Krichuss
222 Krohmal
223 LubaS & AnGvo
224 Luchesk Band
225 Luiku
226 Lux Band & Andreas
227 Made in Ukraine
228 MANTOR
229 Misty Gates
230 NEWчасНО
231 NICHLAVA (Андрій Підлужний)
232 NoveMore
233 OПYX, ZAPASKA, ПГ
234 Oleum (Олександр Козинець)
235 Oleum (Сергій Хоменко)
236 One Man Band
237 Online(Степан Вовкун)
238 OSTRIV
239 Practical Senses
240 RIZUPS (Гаяне Сербян)
241 RIZUPS (Ірина Пециляк)
242 RIZUPS (Мар’ян Сакалюк)
243 Rude riot
244 RULADA
245 SaxoVoice (Андрій Вендичанський)
246 ScreamerS (Скрімерс)
247 Solomia
248 Stelsi
249 Super-8
250 Sweet Sixty Nine
251 Taras Siromsky
252 TERRY PHAO (Орест Підкуймуха)
253 TERRY PHAO (Тарас Підкуймуха)
254 The DOOX (Бережнюк Максим)
255 The DOOX (Оксана Маслакова)
256 Troye Zillia
257 VINKY
258 VRODA (Анна Заклецька-Бурак)
259 Wszystko
260 Yasnytsia band (Богдан Устилянський)
261 Yasnytsia band (Діана Брильова)

http://texty.org.ua/pg/news/krystofer/read/67881/Ponad_260_ukrajinskyh_artystiv_i_gurtiv_vymagajut?a_offset

Залишити відповідь