Торжество українського духу

3-го жовтня в с. Підсинівка Волинської області пройшло урочисте відкриття монумента учасникові Визвольної боротьби ІВАНОВІ ОМЕЛЯНЮКУ(старшому)та вшанування інших учасників Визвольної боротьби у 1930 – 1940-х рр., закатованих російськими окупантами 23 червня 1941 р.


У численних прес-релізах , нарисах і спогадах про вчорашню ПОДІЮ – відкриття й освячення монумента Івану Омелянюку-страшому в с. Підсинівка на Старовижівщині, не можна не помітити й не відзначити скромну постать чоловіка-велета духу, що зібрав водночас у селі в кілька десятків душ ТАКИЙ калейдоскоп особистостей Волині- не кожне й велике село може похвалитися такими гостями. Це Іван Омелянюк -молодший, брат розстріляного 23 червня 1941 року в Ковельській в’язниці учасника національно-визвольного руху. Іван Васильович Омелянюк-молодший, колишній гендиректор НВП «Квант-Ефір», член  Міжнародної асоціації цифрового ефірного мовлення (DigiTAG, Geneva), Голова ГО Гільдія незалежних експертів інформаційної сфери, засновник благодійного фонду “Майбутня Волинь-Україна”, Почесний громадянин м. Ковеля – скільки добрих справ зроблено за сприяння й фінансової підтримки благодійника!!! Та що всі ці та інші титули в порівнянні з безмірно великою Душею п. Івана. Монумент братові й вшанування інших учасників національно-визвольних змагань 1930-40 –х рр. минулого століття – це не тільки данина пам’яті брата, а насамперед, велика мрія “пробудити” людей, надихнути до дії, нагадавши подвижництво давніше . І це таки вдалося!!!
Перейнялись тією патріотичною аурою й 27 вихованців нашої Недільної школи при Свято-Юріївському храмі УПЦ КП с. Дубове на Ковельщині .
Навіть молодші вихованці з цікавістю слухали палкий виступ відомого історика, дослідника національно-визвольного руху, президента історичного клубу “Холодний Яр” Романа Коваля й насолодилися цікавим спілкуванням з п. Романом. Особливо цікаво було дев’ятикласнику Іллі Ліпичу, що захоплюється історією, одинадцятикласниці Наталі Шнайдер, що незабаром складатиме ЗНО з цього предмета. Наталка – учасник конкурсу на отримання стипендії благодійного фонду “Майбутня Волинь-Україна” Івана Омелянюка й тішиться, що їй випала честь особисто познайомитись і поспілкуватись з Іваном Васильовичем . Артем Головій, мій колишній студіянт з “Провесені” (хоч, як бачу й тішуся, колишніми вони не бувають), переможець Міжнародного конкурсу студентської й учнівської молоді “Мій рідний край 2012”, нині студент-другокурсник Івано-Франківського університету нафти й газу, теж був у захопленні від заходу. Малеча із задоволенням поспілкувалася і послухала відомого київського кобзаря Тараса Силенка (Taras Sylenko). Уперше побачили справжнього кобзаря: одне діло вчити в школі з підручника, а інше – почути й поговорити наживо! Як і живе звучання повстанських пісень від колективу священиків Ковельського районного деканату УПЦ КП, союзянок Ковельскої філії ГО “Союз Українок” на чолі з Оленою Місюрою та почесною головою СУ Ковельщини Аллою Поляковою, відомих музичних колективів Волині. А як зраділи особистій зустрічі із віртуальними (з розповідей “Скелі” ) друзями – “Сабуром” ( Ігором Верчуком -молодшим), що приїхав на захід з батьком, Ігорем Верчуком, головою Ковельської районної ради, волонтером добровольчого батальйону “Айдар” і мамою Світланою. Зустріли тут і станичного “Діда” (Сергія Козулю). Так знаково, що на відкриття монумента Героям минулого приїхали сучасні Герої, що відстоюють незалежність нашої Вітчизни нині на Сході України! Парад вишиванок від учасників заходу – практично всі були у вишиванках, національні барви в жовто-блакитних і червоно-чорних прапорах, щира спільна молитва у спів служінні священників УПЦ КП Старовижівського районного деканату ( о. Іван Зеленко ) , Ковельського районного деканату (декан о. Іван Бонис та священики о. Іван Оринчак, о. Андрій Сех, о. Матвій Олійник,о. Василь Старевич, о. Володимир Удуд ), м. Ковеля (о.Анатолій Александрук та о.Ростислав Дідух) творили справжнє свято українського духу. А дітки отримали КРАЩИЙ з уроків духовно-патріотично виховання, й зерна, засіяні нині в дитячі душі, знаю, дадуть плоди у стократ!!!
ДЯКУЄМО!!! Хай Бог вертає всім сторицею!!!

Залишити відповідь